onsdag 29 februari 2012

Hej besökare!

En massa människor tittar in på bloggen varje dag och det är kul att ni vill dela vår resa med oss! Men förutom Idas mamma, Elias bror och klasskompis Karin är det ingen som har presenterat sig. Kan ni inte lämna en kommentar nedanför så att vi vet vem ni är? Tycker du det är krångligt med alla "Kommentera som"-alternativ så välj "Anonym" och skriv namnet i meddelandet.

Mer MoMA: för stadsplaneringsnördarna

"The home-foreclosure crisis of the last five years and the wider international financial downturn of which it is a complex part have shaken Americans' confidence in the future of the country's suburbs. Suburbs have long been the sites of a key component of the American Dream: personal ownership of a single-family home on a swath of green lawn, an investment that once guaranteed stability and a legacy for the next generation. This exhibition proposes that these crises have a silver lining: they have created opportunities for radically rethinking the building blocks of the United States' fast-growing urban fringe and developing a new national conversation on issues of housing, transportation, and public space. The projects in this exhibition, developed by five interdisciplinary teams of designers, respond to the analysis in The Buell Hypothesis (2011), a research project of the Temple Hoyne Buell center for the study of American Architecture, at Columbia University." 

Detta kan ni läsa mer om här, här och här bland annat.








Mer MoMA






MoMA!


Efter skolan åkte vi till klassiska MoMA. Men så stoooort. Precis som på Museum of Natural History hann vi bara en en liten del. Får se till att åka tillbaka. Bjuder på några bilder därifrån:





Svensk doktorand vid NYU




På avdelningen sprang vi på Anna-Eva som är en svensk logoped som doktorerar vid NYU under handledning av Christina Reuterskiöld som är en annan svensk logoped verksam i New York. (För er som följer Logopednytt var där en artikel om Anna-Eva för ett tag sen och Christina för ännu längre sen.) Hon forskar framförallt om språksvårigheter hos skolbarn med språkstörning, autismspektrumstörning och/eller ADHD/ADD. Därför blev vi väldigt glada när hon hade möjlighet att fika med oss (smaskiga burgare och peanutbutter chocolate milkshake bland annat) så att vi fick pumpa henne på information om allt möjligt. Speciellt kul tycker Ida och Daniel att hennes område är eftersom vi skriver vår magisteruppsats om närliggande saker. En doktorandutbildning är på 5 år här men oftast klarar man det inte på den tiden. Och under den tiden är det 70-timmars arbetsveckor som gäller. Lite annat arbetsklimat än i Sverige...

Afasigrupp

Idag gjorde vi vår första observation av en afasigrupp. Det är en grupp om åtta deltagare som träffas på universitetet varje vecka under ledning av logopedstudenter. Det kostar inget för deltagarna att vara med (vilket är populärt i detta avsaknad-av-sjukförsäkrings-land). Som vi förstod det får deltagarna vara med hur länge de vill, en deltagare hade varit med i fem år. Det är alltså patienter som alla har någon form av afasi men olika symtom och svårighetsgrad. De flesta är dock relativt flytande. Det var väldigt kul att få vara med på och det var livliga diskussioner hela tiden, om allt från oscarsgalan till saker som hänt nyligen till prat om vilka svårigheter de har. Det var mer eller mindre en fri samtalsgrupp där logopedstudenternas roll var att introducera ämnen, sammanfatta svårförståeliga yttranden, be om förtydliganden och ställa frågor. Men i huvudsak var det deltagarna som skötte pratandet. Det var avslappnad stämning och deltagarna tyckte det var väldigt roligt att vi kom dit och hälsade på. Och vi tyckte det var lika kul att vara där!

tisdag 28 februari 2012

Promenad hemåt




Skolan ligger på Manhattan (typ Lower West Side) och idag gick vi hem till Brooklyn därifrån. Det hann bli mörkt innan vi korsade Williamsburg Bridge eftersom vi mellan skola och hemfärd promenerade massa/handlade glansiga tights/fikade etcetera etcetera. Vilken känsla att gå över bron i mörkret och se stadens ljus.

Osttallriken!


Efter skola och en massa promenerande i SOHO, Little Italy och Nolita behövde Daniel en osttallrik. Vi andra behövde kaffe/varm choklad/New York Times.

The Basílíca of St. Patrick's Old Cathedral




Klart man måste ha en NYU-tröja med sig hem



Pizza party yaaay!



Våra snälla amerikanska logopedstudentvänner välkomnade oss med pizza party. (Soo nice to see you all again! And thanks for the pizza!) De var och läste kurs i Lund i somras.

NYU: Dept. of communicative sciences and disorders






Just när vi vant oss vid att vara lediga och glida runt var det dags att inställa oss på NYU. Väl där fick vi schema för vad vi ska hitta på här och det är en massa spännande grejer. Vi ska till exempel, som första logopedstudentgäng från Lund, få vara med på Transgender Group där transsexuella får framförallt röstterapi. Superspännande! Vi ska även till en klinik för personer med Huntingtons sjukdom. Vi kommer också få besöka en särskola för barn med flerfunktionshinder och ett center för vuxna, motsvarande Daglig Verksamhet. Och imorgon kommer vi få vara med på en afasigrupp. Sen kommer vi också få möjlighet att auskultera på när studenterna på NYU har patienter, och vara med på deras föreläsningar. Massa kul! Avdelningen är väldigt tjusig och fräsch och ligger på nionde våningen med fantastisk utsikt.  

Pyntade lyktstolpar




måndag 27 februari 2012

Blues i Tunnelbanan!

Vi har precis köpt biljetter till New York Rangers hockey match den 21e - längtar!!! Vid hemgång via tunnelbana får man sig även lite blues till livs! Börjar gilla stället skarpt!

beacon's closet

I New York är det helt oväntat fantastiskt fint vårväder. Idag var det en 14-15 grader och sol. Vissa av oss (Ida) hade packat för sibirisk vinter och var i akut behov av något svalare än tjocka vinterkängor och gigantisk vinterjacka. Varför inte då passa på att kolla in vintageutbudet i området? Hittade ett fantastiskt ställe som heter beacon's closet på 88 n 11th street. Maaassor av sjyssta grejer OCH döbra priser. Win-win! Det är ett hippt område vi bor i och folk är extremt noggranna med vad de har på sig så det är grejer i superbra skick som lämnats in och säljs för Erikshjälpen-priser. En stund senare får 64$ stanna kvar i butiken och två par skor och två par vårjackor följa med oss hem. Och resväskan som inte har så mycket plats över...


Bilder från hemsidan:


Att skriva magisteruppsats i New York

Den här terminen ska vi ju inte bara hänga runt i New York. Vi ska ju också knåpa ihop våra magisteruppsatser så att vi kan ta examen i juni. Ida och Daniel kände att de behövde få lite jobb gjort. Och kunde konstatera att det är mycket roligare att jobba med uppsatsen på ett supermysigt veganskt café i Williamsburg med guldtak, regnbågsväggar och där man kan sitta i fönsterkarmen. Och pausa genom att äta veggieburgare. Slår BMC med hästlängder.





Gatukonst!



Här finns massa snygg gatukonst överallt, allt från små klistermärken till stora väggmålningar. Man skulle kunna gå runt och bara fota gatukonst dagarna i ända men vi har ju lite annat att stå i så här bjuder vi på tre bilder. Det kommer garanterat mer.