torsdag 8 mars 2012

Manifestation för att uppmärksamma situationen i Kongo

Idag, 8 mars, var det en manifestation för att uppmärksamma situationen i Kongo där kvinnor våldtas systematiskt och andra oerhört fruktansvärda övergrepp sker på lokalbefolkningen som en i krigsföringen i kriget om landets oerhörda naturtillgångar. 



Bästa talet hölls av en 12årig (japp, tolv år!) flicka som är ledare för någon slags ungdomsorganisation. "With tears in our eyes, compassion in our hearts and anger in our blood - let's fight!"

Information om konflikten från sakerhetsspolitik.se:
De senaste 15 åren har Kongo (Demokratiska republiken Kongo, eller Kongo-Kinshasa) förötts av rivaliserande rebellgrupper och regeringsarmén som kämpar om makten över de rika mineraltillgångarna i landet, särskilt i den östra regionen, samtidigt som statsledningen är försvagad och korrupt.

Som ett systematiskt vapen använder sig rebellerna av våldtäkter på flickor och kvinnor i en omfattning vars motsvarighet inte återfinns i någon annan konflikt. I en ny studie som bygger på insamlade data från 2007 framkommer det att problemet med systematiska våldtäkter dessutom är ännu större än vad FN tidigare redovisat.

Siffrorna visar att över 1 500 kvinnor våldtas varje dag runtom i landet, vilket motsvarar 48 kvinnor i timmen. Under en tolvmånadersperiod mellan 2006 och 2007 våldtogs 400 000 kvinnor.

Även om frekvensen av våldtäkter är som högst i de östra delarna där stridigheterna är som värst, slår författarna till studien fast att det sexuella våldet mot kvinnor genom åren tycks ha fått ett slags legitimitet i det civila samhället och i områden som inte är drabbade av inbördeskriget.

2 kommentarer:

  1. Hejsan alla! Med tanke om politik och folkliga protester, märker ni av Kony 2012? Det rasar både ris och ros mot kampanjen just nu i sverige så jag undrar hur det är på plats? Och SVARA nu IDA!! Kram Hanna E

    SvaraRadera
  2. Nä, det märker vi inte av alls. /Ida

    SvaraRadera