tisdag 20 mars 2012

Stamford Public Schools

Vi har två gånger varit i Stamford som ligger i delstaten Connecticut för att se hur logopeder jobbar med barn med "special needs". I de olika klasserna vi får auskultera på går barn från 6-11, med mycket svåra funktionshinder och barn på 13 år med autismspektrumstörning. Skolorna är finansierade av och drivs av staten Connecticut och är alltså inte privata.

I klassen med de yngre eleverna har de flesta någon form av CP-skada och kommunicerar med hjälp av en dator. Datorn innehåller Pecs-bilder som är ordnade utefter ämne.

Detta är pratdatorn som används av ett av barnen. Datorerna finns på skolan och får lånas av barnen, men om de tar hem dem måste föräldrarna stå för kostnaderna ifall de går sönder. Detta har resulterat i att ett av barnen endast använder den på skolan och alltså inte hemma vilket alltså inskränker hans kommunikation avsevärt då han är hemma.

Så här ser Pecs-symbolerna ut på en av sidorna man kan bläddra fram till. Att bläddra fram och tillbaka i sina olika kategorier tar tid att lära sig. Ingen av barnen använder Blissymboler.

Denna pratmaskin använder barnen innan de får en pratdator. Då man trycker på de olika bilderna finns förinspelade meddelande som då läses upp.

Denna bok används för att lära sig de olika sidorna i sin dator. Det finns lite olika böcker som alla tar upp varsin sida i datorn.

En annan bok. 

Och en tredje. Tyvärr är fotografen inget geni vilket gör att det blänker i dem och att de är på fel håll... Jag hoppas ändå att ni ska få ett smakprov på hur det kan se ut.

Logopederna i USA är galna i belöningssystem och delar ut "stickers" för glatta livet då barnen utfört en uppgift korrekt.

3 kommentarer:

  1. Fanny, visst är du ett geni! Det gäller att sno så många idéer man kan och då spelar kvalitéen ingen roll.

    SvaraRadera